Financieel

Financiële hulp voor dit jaar gestarte zzp’ers

By 6 april 2020 Geen Reacties

De coronacrisis houdt Nederland volledig in zijn greep. Het virus treft ook de zzp’ers. Omzetten dalen snel, opdrachten nemen massaal af en er zijn tal van vragen over de toekomst. In een vijfdelige serie legt Geert Lubse van administratiekantoor Allizo uit wat het coronavirus betekent voor de ondernemers. 

In aflevering 5: financiële hulp voor zzp’ers na 1 januari dit jaar.

Om ondernemers en zzp’ers, die ook in de zorg werkzaam zijn, een hart onder de riem te steken, kondigde het kabinet drie weken geleden een noodpakket aan. Zakt hun omzet onder het sociaal minimum, het bedrag dat nodig is om van te kunnen leven, dan hebben zij toch een bron van inkomsten tijdens de coronacrisis. 

Aanvankelijk kwamen zzp’ers die zich ná 1 januari 2020 inschreven bij de Kamer van Koophandel niet in aanmerking voor ondersteuning. Maar het kabinet heeft de voorwaarden versoepeld en ook deze groep zzp’ers en ondernemers maakt nu aanspraak op dit steunpakket. 

Toch hangen hier enkele voorwaarden aan: het bedrijf staat vóór 17 maart 2020 om 18.45 uur ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel en er is gemiddeld voor 23,5 uur per week aan de onderneming gewerkt – deze groep zzp’ers kan nog niet voldoen aan het urencriterium van 1.225 uur en daarom is dit urenaantal als leidraad genomen. 

Uren die meegerekend mogen worden buiten de te facturen uren zijn, bijvoorbeeld: het maken van een bedrijfsplan, het doen van acquisitie en reistijd naar de opdrachtgever, bijvoorbeeld de zorginstelling.

Hoe ziet de steun er ook alweer uit?

Zzp’ers die zich bij het gemeenteloket aanmelden voor financiële steun krijgen een aanvulling tot het social minimum. Voor een alleenstaande is dit 1.050 euro netto, voor samenwonenden 1.500 euro netto – naar het inkomen van de partner wordt niet gekeken. Het betreft een gift en dat houdt in dat het verkregen geld voor een periode van drie maanden (tot 1 juni) niet terugbetaald hoeft te worden.

Ondernemers die in liquiditeitsproblemen komen, kunnen een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen tot 10.157 euro met een rente van 2 procent en een looptijd van drie jaar. De aflossing hiervoor gaat pas in vanaf januari 2021.

Fraude

Ondanks dat alle zzp’ers en ondernemers die aan de voorwaarden voldoen gebruik kunnen maken van deze steun roept het kabinet op om dit alleen te doen als het écht nodig is. Het bedrag wordt zo snel mogelijk uitgekeerd. Daarna wordt pas gekeken naar de geldigheid van de aanvraag. Bij fraude vordert de gemeente het bedrag terug en legt zij een boete op. 

Heb je vragen over het noodpakket en wat dit voor jou betekent?
Neem contact met ons op of stel ze hieronder.

Laat een reactie achter