Noodpakket voor zzp’ers

De coronacrisis houdt Nederland volledig in zijn greep. Het virus treft ook de zzp’ers. Omzetten dalen snel, opdrachten nemen massaal af en er zijn tal van vragen over de toekomst. In een vijfdelige serie legt Geert Lubse uit wat het coronavirus betekent voor de ondernemers. 

In aflevering 1: het noodpakket voor zzp’ers.

In een daarvoor speciaal belegde persconferentie maakte minister Wopke Hoekstra van Financiën bekend vele miljarden (zeker 10 tot 20 miljard euro) te stoppen in de economie om de coronacrisis te kunnen bezweren. Daarbij vergat hij de zzp’ers, die ook werkzaam zijn in de zorg, zeker niet.


Door het virus stokt voor deze groep het aantal opdrachten. Zij zitten daardoor zonder omzet en raken mogelijk in de problemen – onder andere een veel gehoord geluid onder de zzp’ers die in de zorg werken, van wie de opdracht niet doorgaan omdat zorginstellingen liever geen zzp’ers meer op de werkvloer hebben vanwege het besmettingsgevaar.


Om hen tegemoet te komen en te zorgen dat zij niet aan hun lot worden overgelaten, treft het kabinet een pakket maatregelen. ,,Dit is gelukkig nog niet eerder vertoond”, weet Lubse. ,,Dit zegt wel iets over de crisis waarin we verkeren.”


Eenpitters die samenwonen (een groot) omzetverlies lijden, hebben recht op een aanvulling tot het sociaal minimum (1.500 euro) – voor alleenstaanden is dit bedrag 1.050 euro netto. Hierin wordt niet gekeken naar het eigen vermogen of het inkomen van de partner. Dit Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) geldt voor een periode van drie maanden en is aan de vragen middels een versnelde procedure bij de gemeente. Minister Hoekstra van Financiën heeft bij Jinek bekend gemaakt dat de termijn mogelijk kan worden verlengd als de situatie daarom vraagt.


Het ontvangen bedrag hoeft later niet te worden terugbetaald. ,,Dit is een goed teken. Zo houdt iedereen vertrouwen in de economie.” En, zegt Lubse: ,, De zzp’ers worden op deze manier niet in de steek gelaten.” 


Extra ondersteuning via deze regeling is er ook in de vorm van een lening voor bedrijfskapitaal, tegen een verlaagd rentepercentage. Hoe de wet- en regelgeving rondom de Bbz er exact uit komt te zien, is nog niet bekend.


Heb je vragen over het noodpakket en wat dit voor jou betekent?
Neem contact met ons op of stel ze hieronder.

Share by: