Fiscaal

Versoepeling van urencriterium zzp’ers

By 19 mei 2020 september 1st, 2020 Geen Reacties

Wie als zzp’er zorgen had over het urencriterium en hierdoor bang was om over dit kalenderjaar de ondernemersfaciliteiten te verliezen, hoeft zich hierover niet meer druk te maken. Ook de zzp’ers in de zorg niet.

Dat staat in een Kamerbrief naar aanleiding van diverse Kamervragen over het urencriterium, de zelfstandigenaftrek en startersaftrek en kwam met een versoepeling. ,,Het feit dat ondernemers puur als gevolg van het coronavirus bepaalde ondernemersfaciliteiten verliezen, acht ik onwenselijk en onrechtvaardig. Daarom heb ik aanvullende fiscale maatregelen in verband met het coronavirus een versoepeling van het urencriterium aangekondigd”, staat in deze brief. 

Een ondernemer mag 24 uur per week administreren voor de periode van 1 maart 2020 tot en met 31 mei 2020, ook als dit niet zo is.

Dat houdt in dat een ondernemer in de periode van 1 maart 2020 tot en met 1 oktober 2020, ongeacht de situatie 24 uur per week aan zijn onderneming heeft besteed, ‘ook als hij die uren niet daadwerkelijk heeft besteed.’ Dit betekent dat deze periode geen negatieve invloed heeft op de ondernemersfaciliteiten, zoals de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. . 

Rechten

Om als zzp’er hier recht op te hebben moet diegene in een kalenderjaar minimaal 1.225 uur, gemiddeld zo’n 24 uur per week, aan zijn onderneming besteden. Dat kan in de vorm zijn van het opstellen van een bedrijfsplan, reistijd, acquisitiegesprekken of facturabele uren.

Door de coronacrisis is bij veel zelfstandigen de klad erin gekomen waardoor zij geen of veel minder omzet meer genereren uit opdrachten. Ook bij zzp’ers in de zorg, omdat veel zorgorganisaties de gaten in de roosters liever eerst opvullen met het eigen personeel of eigen mensen uit de flexpoule. Zij krijgen vaak voorrang, omdat zelfstandige zorgprofessionals binnen meerdere zorginstellingen werken waardoor de besmetting op covid-19 groter is.

Dat zorgt binnen het zzp-landschap voor onrust. Maar met de versoepeling zijn een deel van de zorgen over de afgelopen maanden weggenomen wat betreft het urencriterium. 

Ben je benieuwd wat de versoepeling voor jou betekent? Stel je vraag of neem contact met ons op, telefonisch of via de chat!

Laat een reactie achter