FinancieelTips

Voorlopige uitstel betaling en verlaging boetes

By 23 maart 2020 april 6th, 2020 Geen Reacties

De coronacrisis houdt Nederland volledig in zijn greep. Het virus treft ook de zzp’ers. Omzetten dalen snel, opdrachten nemen massaal af en er zijn tal van vragen over de toekomst. In een vijfdelige serie legt Geert Lubse uit wat het coronavirus betekent voor de ondernemers.

In aflevering 2: uitstel van betaling van de voorlopige aanslag en verlaging van boetes door de Belastingdienst.

De Belastingdienst stelt zich coulant op in deze bizarre tijden. Wie een aanslag inkomstenbelasting heeft ontvangen kan uitstel vragen van betaling voor een termijn van 3 maanden. Dit geldt ook voor omzetbelasting, vennootschapsbelasting en loonheffingen – een aanvraag indienen kan hier. Deze periode kan worden verlengd met nogmaals 3 maanden. Wanneer je nogmaals om uitstel vraagt, kan de fiscus vragen wat de reden daartoe is.

Mocht je onverhoopt toch te laat zijn met betalen, dan legt de Belastingdienst normaal gesproken boetes op. Hier ziet de fiscus voorlopig van af. Maar, zegt Lubse: ,,Dit is een mooie vorm van coulance. Ik wil er wel op attenderen dat uitstel natuurlijk niet leidt tot afstel.”

Aanslag 2020

Een voorlopige aanslag over 2020 is nog ver weg, toch kun je deze al beïnvloeden, zegt Lubse. ,,Als je vermoed dat je inkomen en dus je winst veel lager uitvalt dan afgelopen jaar dan kun je als eenmanszaak of BV je voorlopige aanslag aan laten passen.” Dat kan via deze weg.

Een voorbeeld: als je vorig jaar 20.000 euro winst zou maken, dan gaat de Belastingdienst ook voor 2020 daar vanuit. Verwacht je door de coronacrisis 5.000 euro winst te maken, kun je dit direct aangeven. De fiscus neemt dat bedrag dan direct over en past daarop de voorlopige aanslag aan. ,,Dat betekent dat je voorlopige aanslag lager uitvalt. Mocht je uiteindelijk meer winst maken, dan betaal je meer bij de belastingaangifte. Door de hogere winst kun je waarschijnlijk gemakkelijk je belasting betalen”, aldus Lubse.

Hij vindt dit goede maatregelen. ,,Ik denk dat veel ondernemers hier gebruik van zullen maken. Als het kabinet deze maatregelen niet zou treffen, denk ik dat veel mensen in de problemen zouden komen.”

Laat een reactie achter