Fiscaal

‘Een goede administratie duurt niet meer dan vijf minuten per dag’

By 26 mei 2020 Geen Reacties

Een goede administratie is belangrijk als zzp’er in de zorg. Veel ondernemers vinden het saai, suf en stoffig merkt eigenaar Jack van Ansem van Allizo door zijn 25 jaar aan ervaring. ,,Maar een goede boekhouding duurt vaak niet meer dan vijf minuten per dag”, zegt hij tijdens een webinar van PIDZ waar allerlei belangrijke aspecten over ‘jouw administratie als zzp’er’ worden behandeld. 

John van der Sanden (links) en Jack van Ansem bespreken diverse onderwerpen die betrekking hebben op de administratie van zzp'ers in een webinar van één uur.
John van der Sanden (links) en Jack van Ansem

Wat is het verschil tussen een zzp’er en iemand in loondienst?

,,Iemand in loondienst krijgt elke maand een loonstrook en onderaan de streep blijft een bedrag over, je nettosalaris. Als zzp’er in de zorg betaal jij je eigen belasting, want jij bent jouw eigen werkgever. Een werknemer betaalt inkomstenbelasting, een zzp’er betaalt winstbelasting.”

Wanneer ben ik ondernemer?

,,Als je aan bepaalde criteria van de Belastingdienst voldoet. Je moet risico durven nemen, je administratie op orde hebben en deze ook zeven jaar bewaren en minimaal 1225 uur per kalenderjaar aan je onderneming besteden. Dat is ongeveer 24 uur per week gemiddeld.”

Wat is het urencriterium? 

,,Het aantal uren dat je minimaal per kalenderjaar aan je onderneming moet besteden. Hierdoor krijg je fiscale voordelen, zoals de startersaftrek, MKB-vrijstelling en zelfstandigenaftrek. Dit samen kan oplopen tot zo’n 12.000 euro die vrijgesteld zijn van belasting. Door deze fiscale voordelen zou je als ondernemer bij wijze van spreken in vier dagen kunnen verdienen wat iemand in loondienst in vijf dagen overhoudt.”

Waar moet ik aan denken als ik belasting betaal?

,,Bij jouw inschrijving bij de Kamer van Koophandel bepaalt dit instituut samen met de Belastingdienst of jouw activiteiten btw-vrijgesteld zijn of niet. Dat heeft weer invloed op jouw administratie. Iemand die btw-vrijgesteld is, krijgt helemaal niet met btw te maken maar kan ook bepaalde kosten, de voorbelasting, niet aftrekken. In de basis geldt dit voor de meeste zzp’ers in de zorg. Je mag er alleen niet blind van uitgaan dat je automatisch bent vrijgesteld van btw. De Belastingdienst kan ook bepalen dat je desondanks btw-plichtig bent. Hier kun je bezwaar tegen maken, maar dan ben je aan de Goden overgeleverd. We zijn situaties tegengekomen dat de ene zzp’er wel wordt vrijgesteld van de btw en de ander niet. Om problemen met je administratie te voorkomen, kan een boekhouder jou helpen.”

Ook als zzp’er in de zorg begeef je je binnen een fiscaal speelveld. Van Ansem vergelijkt het met een snelweg. ,,Iemand die altijd rechts rijdt en zich netjes aan de snelheid houdt, zal zich niet hoeven te verantwoorden omdat hij niet alle bonnetjes inlevert, zoals vervoerkosten. Als je iets harder gaat rijden, betaal je ook minder belasting maar moet je wel kunnen verantwoorden waarom je dat bonnetje hebt ingeleverd.”

Aan de hand van diverse dia’s verduidelijkt hij nog enkele voorbeelden uit de praktijk en behandelt hij nog veel meer onderwerpen, zoals de fiscale voordelen van zakelijke auto de uitstelregeling en kijkersvragen. ,,Een goede administratie hoeft niet langer dan vijf minuten per dag te duren, want iedereen die een foto kan maken kan ook meteen boekhouden.” 

Bekijk de webinar hier terug:

Heb je na de webinar nog vragen over jouw eigen administratie? Schroom dan niet contact op te nemen, via onze chat of telefonisch.

Laat een reactie achter